Sodelovanja

Skrb za kožo

Že leta opazujejo in podrobno opisujejo neželene učinke na kožo običajnih citostatikov.

Kožne spremembe, ki so posledica citostatskega zdravljenja, so preobčutljivostni izpuščaj, hiperpigmentacija, fotosenzitivnost, spremembe nohtov, alopecija, sindrom roka-noga in preobčutljivost predhodno obsevanih predelov kože [1].

Suha koža je stranski učinek nekaterih zdravil in postopkov zdravljenja (na primer obsevanje, dializa ali kemoterapija). Tudi zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, znana kot diuretiki, imajo ta stranski učinek [2].

Kozje mleko je znano po svojih blagodejnih in terapevtskih učinkih na ljudi, ki imajo alergijo na kravje mleko. Te prehranske, zdravstvene in terapevtske koristi razkrivajo potenciale in vrednosti kozjega mleka. V zadnjem času dodatno opažamo proizvodnjo drugih specialnih izdelkov, kot so izdelki za nego las, kože in kozmetični izdelki iz kozjega mleka [3].

Že v času Kleopatre, so ženske, ki so bile izpostavljene suhem puščavskem zraku, ohranjale navlaženo kožo tako, da so si vsako jutro obraz umile v kozjem mleku. Učinkovitost izdelkov za nego kože s kozjim mlekom se skozi stoletja ni spremenila, vendar sedaj vemo nekaj več o tem, zakaj in kako delujejo.

Kozje mleko ima enako pH vrednost kot človeška koža, zato njegova prisotnost blagodejno vpliva na stanje naše kože. Prav tako vsebuje visoko vsebnost naravne oblike alfa hidroksi kisline (AHA) – mlečne kisline, ki pomagajo odstraniti odmrle kožne celice na površini kože. Vsebuje vitamine in minerale, maščobne kisline in proteine, ki pomagajo pri izboljšanju kožne bariere in pomirjajo suho in razdraženo kožo [4].

Sama sem imela vedno suho kožo, v času zdravljenja in pa sedaj po zdravljenju, le-ta še vedno vztraja. Svojo kožo negujem s čistilnim mlekom za obraz in pa z hranljivo kremo za obraz znamke KOKO. Izdelke pridno uporabljam že mesec in pol – moja koža je čista, imam veliko manj mozoljev in aken, koža je navlažena in lepo elastična.

Čistilno mleko za obraz nežno odstrani vse nečistoče ter ličila, saj vsebuje sončnično olje – le to hkrati zadržuje vlago in se hitro vpije. Po čiščenju kožo vedno sperem s toplo vodo. Čistilno mleko vsebuje tudi alantoin, ki se uporablja ravno zaradi svojega zdravilnega in keratoličnega učinka, posledično pa tako poveča absorpcijo vlage.

Dvakrat dnevno pa pridno uporabljam hranljivo kremo za obraz Princess Green, brez katere ne morem več. Kožo mi zelo lepo nahrani, hitro se vpije in ne pušča mastnih madežev. Je zelo nežnega in svežega vonja, mojo kožo pa pomirja in vlaži.

Princess Green ali Zelena princeska kot jo poimenujem jaz, vsebuje vrsto maščobnih kislin in pa BIO karitejevo maslo, ki kožo nahrani in navlaži. Ne pozabimo pa tudi mandljevega olja, ki je znan po svojih pomirjujočih in vlažilnih lastnosti.

Kaj mi je všeč pri znamki KOKO?

Izdelki so naravni, veganski in ne vsebujejo alkohola, antioksidantov BHA in BHT, parabenov, mineralnih olj, polietilen glikola, silikonov in njihovih derivatov in sintetičnih dišav.

Prav tako je to nova slovenska znamka, ki je razvila čudovite izdelke, ki so kvalitetni in prijazni kožo – kar je bistvenega pomena.Objava je spisana v sodelovanju s podjetjem KOKO kozmetika.


Literatura

[1] Pajk, B. (2007). Neželeni učinki sistemskega zdravljenja raka. https://core.ac.uk/download/pdf/160825351.pdf

[2] Eucerin. (2020). Suha koža: Kako ravnati z njo. https://www.eucerin.si/kozna-stanja/suha-koza/suha-koza-na-splosno

[3] Ribeiro, A., & Ribeiro, S. (2010). Specialty products made from goat milk. Small Ruminant Research, 89(2-3), 225-233. doi:10.1016/j.smallrumres.2009.12.048

[4] KOKO. (2020). Skrivna lepotna sestavina: Kozje mleko. from https://ko-ko.si/2020/03/29/skrivna-lepotna-sestavina-kozje-mleko/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja