Nasveti Psihološka pomoč Sodelovanja

Trnje in cvetje iskanja pomoči

Sama sem odprta oseba, oseba, ki lahko o svojih težavah govori skoraj z vsakim. Lahko govorim o bolezni, lahko govorim o zdravljenju, lahko govorim o vseh težavah, ki me skrbijo. Vem pa da, se marsikdo ne more tako sprostiti o družbi, in se zaupati sočloveku, niti najbližjemu. Iskanje psihološke pomoči je še vedno tabu tema, zato sem se povezala z mlado psihologinjo, ki mi je pomagala s svojim znanjem in izkušnjami, in za moj blog spisala svojo objavo.

vaša nasmejAna

Trnje in cvetje iskanja pomoči

V tem zapisu se z Ano želiva dotakniti velikega tabuja naše družbe in sicer iskanja psihološke pomoči. Z iskanjem le te ljudje glede na raziskave povezujejo strah, sram, občutke manjvrednosti in nezaupanje. Vse to je čisto pričakovano. Začnimo pri strahu in sramu. Res je, ko boste obiskali psihologa vas bo ta velikokrat ocenjeval, kar pa kljub večinskemu prepričanju ne pomeni obsojal. Pomeni namenil čas, prisluhnil in vam pomagal ugotoviti kaj je tisto kar v tem trenutku potrebujete, brez obsojanja. Temeljni pogoji vsakega odnosa med psihologom in klientom so namreč, da bi naj psiholog bil pristen, torej iskren, pri čemer to ne pomeni, da bo z vami delil vsa svoja prepričanja, vsekakor pa, da se ne bo pretvarjal in bo v odnosu spoštljiv, ter vas bo sprejemal, kot nekoga, ki si zasluži dostojanstvo in pozornost.

Omenila sem, da vam bo psiholog pomagal ugotoviti in ne ugotovil namesto vas. V tem, da nam psihologi ne podajajo direktnih odgovorov in ne izpostavijo pravilnih odločitev za nas, ljudje velikokrat vidimo frustracijo. Vsekakor bi tako šlo hitreje, kajne? Hitreje pa žal, ne pomeni nujno učinkovitejše. Ne glede na vse, se najbolje poznate sami in čudovito se mi zdi, da lahko s pomočjo pogovora pretehtamo svoj pogled na različne situacije in se nato odločimo. Sami. S tem sicer poleg moči in nadzora nad lastnim življenjem dobimo tudi precej odgovornosti. Ta je lahko težko breme, vsekakor pa poskrbi, da stopamo po samosvoji poti, na katero smo lahko ponosni. Tu pridem do  nasprotja ponosa – sramu.

Kot psihologinja verjamem, da je iskanje pomoči, v kakršnikoli obliki naj ta bo – hrabro in časti vredno dejanje.

Naj vam povem zakaj tako mislim. Pomeni namreč, da smo v sebi našli moč, s katero smo spoznali, da nam lahko pri premagovanju ovir v življenju nekdo pomaga in tudi, če smo za to potrebovali čas, razmislek ni v tem nič sramotnega. Vsak ima svojo pot in če bo na to pripravljen, bo uvidel, da so področja na katerih se lahko s pomočjo izboljša, raste. Tako ste v svojih očeh, ko iščete pomoč res lahko manjvredni, a v mojih o tem ni sledi. Jaz vidim trenutek na katerega ste lahko ponosni.

Nazadnje poglejmo še nezaupanje. Še vedno se velikokrat zgodi, da ne zaupamo v metode, ki jih psihologi uporabljajo in tu se mi zdi določena mera skepticizma čisto ustrezna. Pri izbiri psihologa je potrebno biti pozoren na to h komu se obračamo. Vsak psiholog, ni za vsakogar. Dober psiholog ali drugi strokovnjak na področju duševnega zdravja, bo  razmislil o tem katere tehnike so najbolj učinkovite za vas in vas morda v kolikor se ne počuti dovolj kompetenten za vaš primer usmeril drugam. Zaveda se namreč, da ste kompleksna stvaritev in si zaslužite tisto kar vam bo lahko verjetneje pomagalo. Psihologija namreč že leta dela na preverjanju učinkovitosti metod, ki jih uporablja in vse metode niso  najbolj učinkovite za določen primer, so pa gotovo učinkovite za kakšnega.

V zaključku tega zapisa vam tako želim, da je vaša pot posuta z enim samim cvetjem, a tudi, da z njim v mislih lažje spoznate, da skozi trnje ne rabite sami.

Sabina, Življenje je lahko dobro

View this post on Instagram

#dobrasamopodoba#4 💕Bodi 𝐬𝐨č𝐮𝐭𝐞𝐧 do sebe. Pomisli na vse kar si v življenju prešel in kam ti je uspelo priti. Še več. 𝐏𝐨𝐦𝐢𝐬𝐥𝐢, 𝐤𝐚𝐦 𝐯𝐬𝐞 š𝐞 𝐥𝐚𝐡𝐤𝐨 𝐠𝐫𝐞š. Ljudje mi velikokrat rečejo: 𝐊𝐚𝐣 𝐩𝐚 č𝐞 𝐬𝐞𝐦 𝐳𝐚𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐥 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐥𝐨ž𝐧𝐨𝐬𝐭? 𝐊𝐚𝐣 𝐩𝐚 č𝐞 𝐛𝐢 𝐥𝐚𝐡𝐤𝐨 𝐭𝐨 𝐧𝐚𝐫𝐞𝐝𝐢𝐥 𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞? 𝐒𝐞 𝐨𝐝𝐥𝐨č𝐢𝐥, 𝐩𝐫𝐞𝐣, 𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞, 𝐳𝐚𝐬𝐞, 𝐳𝐚𝐧𝐣𝐨, 𝐳𝐚𝐧𝐣.⁣ 👇🏻⁣ Verjetno bi se res lahko, a se nisi in s tem nujno ni nič narobe.⁣ ⁣ 𝐒𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐢š 𝐥𝐚𝐡𝐤𝐨 𝐳𝐝𝐚𝐣 𝐢𝐧 𝐭𝐢𝐬𝐭𝐨 𝐤𝐚𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐡𝐚𝐣𝐚. Zato boš morda res ubral 𝐝𝐚𝐥𝐣š𝐨, 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐚č𝐧𝐨 𝐚𝐥𝐢 𝐬𝐚𝐦𝐨𝐬𝐯𝐨𝐣𝐨 pot, a to še ne pomeni, da nikoli ne boš prišel 𝐭𝐣𝐚 𝐤𝐚𝐦𝐨𝐫 𝐬𝐩𝐚𝐝𝐚š. ⁣ ⁣ 𝐏𝐒𝐈𝐇𝐎𝐋𝐎Š𝐊𝐈 ❤️ 𝐎𝐃𝐒𝐄𝐕⁣ ⁣ Študije kažejo, da ko smo 𝐬𝐨č𝐮𝐭𝐧𝐢 do sebe, 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐣𝐦𝐞𝐦𝐨 tudi tisto kar na nas ni popolno in lažje sprejemamo tudi druge (Zhang, Chen in Tomova, 2019).⁣ #zivljenjejelahkodobro #dobro #samopodoba #dusevnozdravje #together #compassion #ti #you #mi #midva #loveyourself #imejserada #life #yougotthis #different #beautiful #igslo #igslovenia #slovenianbloggers #instagramiesslovenia #pot #walking #wayup #motivation #motivacija #miseldneva #psihologija #izziv

A post shared by Življenje je lahko dobro (@zivljenjejelahkodobro) on

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja