Koronavirus Onkološki pacienti

Koronavirus (SARS-CoV-2) in onkološki pacienti

Kljub temu, da že skoraj eno leto nisem na kemoterapijah, sem v mislih in v duši z onkološkimi pacienti. Ne znam si niti predstavljati kakšen strah in nemoč preživljajo ob nastali situaciji. S tem zapisom nočem povzročiti nobene panike, daleč od tega, se mi pa zdi pomembno, da opozorim vse tiste, ki imajo mišljenje: ˝ja, to pri nas ni tako hudo˝, ˝ja, meni se ne more nič zgoditi˝, da pomislite na vse ostale, na ONKOLOŠKE PACIENTE, na STAREJŠE, ki imajo kronična obolenja!

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20% obolelih.

Izbruh COVID-19 je še vedno nov, zato zdravniki nimajo veliko konkretnih informacij o tem koronavirusu za onkološke paciente. Imajo pa veliko informacij o tveganju za okužbe na splošno za onkološke paciente. Z novim koronavirusom ne bodo vsi zboleli, toda tako kot virus gripe, tudi tu obstajajo ljudje, ki so bolj ogroženi. Zgodnji podatki s Kitajske in poročila iz Italije prikazujejo, da bodo pacienti z rakom ogroženi. Kdo je najbolj ogrožen? Bolniki s hematološkimi (krvnimi) malignomi, tudi pacienti, ki so aktivni s kemoterapijo in bolniki s presaditvijo kostnega mozga. To so tisti, ki imajo najbolj globok imunski primankljaj [1].

Tudi Onkološki inštitut Ljubljana je sprejel dodatne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, med drugim prenaročanje kontrolnih pregledov bolnikov po zaključenem onkološkem zdravljenju ter začasno zaustavitev monografskega slikanja v državnem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA. Ti dodatni ukrepi v tem trenutku ne vplivajo na obravnavo onkološke bolezni, OI vsem bolnikom zagotavlja nemoteno specifično onkološko zdravljenje.

Prav tako so vzpostavlili brezplačno telefonsko številko 080 2900, na kateri lahko onkološki bolniki in svojci vsak dan od ponedeljka do petka od 8.00 do 15. ure dobijo informacije glede delovanja Onkološkega inštituta v času izrednih razmer – epidemije novega koronavirusa.
 

Kakšno je stanje na OI v Lj?

V naši skupinci na fb, kjer smo soborci, sem povprašala kakšno je dejansko stanje na OI:

Anonimno: Zdravo. Bila sem na onkoloskem na rednem pregledu v sredo, 11.3. Odprt je bil le en vhod, kjer sta stali 2 sestri z maskami. Takrat sta imeli za vsakega le vprasanja kot so: ali imate vrocino, kasljate, imate v druzini oziroma je kdo s katerim ste bili v stiku kazal znake vrocine ali je kasljal? Nato je bilo potrebno razkuziti roke, in je bilo to-to. Cakalnice so bile prazne, ubistvu. 7 ljudi za 4 ambulante. En fant (vrjetno praktikant) je spremljal starejsega gospoda in ob njunem pogovoru sem zasledila:… Ali vidite sedaj, ko je poostreno zaradi virusa, koliko dejansko je pacientov in koliko je drugace zraven svojcev.. Pregled je potekal sicer v triazi (hodim v ambulanto 4 drugace), druge ambulante so menda delale. Spremljevalcu (mojemu partnerju) vstop ni bil dovoljen, torej so lahko vstopili samo tisti, za obravnavo. Pa tudi rekli so, da ta teden (to je bilo v sredo, kot pravim, nevem pa kako je sedaj) se imajo normalno preglede, za naslednji teden pa ze prenarocujejo.

Anonimno: Včeraj imela kemo, na vratih gužva, te samo vprašajo če si zdrav in če si kje potoval po tujini.Razkužit roke in to je bilo to. Drugače pa spremstvo ne sme s tabo.

Anonimno: V torek sem imela kemo, vsepovsod dosti ljudi, vhod in vstop pa kot opisano: Ali si zdrav, si kje potoval, kam gres na Onko… razkuzit roke.

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Še enkrat nas vse, pozivam k strpnosti, k razumevanju in spoštovanju, upoštevajmo navodila, ki so bila jasna – OSTANITE DOMA, izogibajte se javnemu življenju, dajmo misliti na naše drage, starejše in obolele.


Viri in literatura:


[1] Mapes D; Coronavirus: what cancer patients need to know; 2020:https://www.fredhutch.org/en/news/center-news/2020/03/coronavirus-what-cancer-patients-need-to-know.html

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja