Moja zgodba Nasveti

Kaj storiti po diagnozi?

Diagnozo je zelo težko sprejeti, vem. Pa vendarle, lažje jo je sprejeti, če imaš ob sebi ljudi, ki so ti podpora, ki te s svojo energijo pozitivno napolnjujejo, pomemben del pa smo tudi mi sami, da se znamo in poizkušamo umiriti in živeti trenutek sam. Najtežje je živeti sedanjost, obremenjujemo se s preteklostjo, še bolj pa s prihodnostjo. Sprašujemo se: ˝kaj me čaka, kako bom to zmogel/zmogla?˝.

V tej objavi sem skušala strniti par nasvetov, kaj narediti po sami diagnozi. Meni so ti nasveti definitivno zelo pripomogli k boljšemu sprejemanju same bolezni in zdravljenja.

OBKROŽI SE Z LJUDMI, KI TI BODO V PODPORO

Meni ena izmed najbolj pomembnih točk, dejanj, je ta, da se obkrožimo z ljudmi, ki nas bodo poslušali, nam bodo stali ob strani. Saj veste kako pravijo – prijatelja spoznaš v nesreči. In res je tako. Hitro se bo naredila selekcija pravih prijateljev, pravih ljudi, ki bodo s tabo od začetka do konca. In za take ljudi, smo lahko hvaležni.

Bi pa tu definitivno izpostavila, da se oddaljimo od tistih, ki so negativni, ki nas spravljajo v stres, kot tudi od tistih, ki imajo svoje vidike glede zdravljenja – predvsem takrat, ko jih sploh ne vprašaš za svoje mnenje! Ne maram vsiljevanja mnenja, kot izjave: ˝Zakaj se sploh zdraviš s kemoterapijo, konoplja ozdravi vse˝, in pa z izjavami: ˝Ja, sama si si kriva, da si dobila raka, preveč cukra, pa zakisanost˝. In res ja, to so dejanske izjave, ki sem jih bila hvaležna. Pa nisem si jih k srcu jemala, nasmehnila sem se, in šla naprej. Tega negativizma ne potrebujemo v življenju. Sami se odločite, kaj vam ustreza, kakšno zdravljenje, poslušajte in zaupajte svojemu onkologu, konec koncev, telo je samo vaše in od nikogar drugega, mar ne?

Foto: Anastasija Kajba

POIŠČI SI PODPORO/INFORMIRAJ SE

Pri tem dejanju bi rada izpostavila naša društva, ki svoje delo opravljajo več kot odlično. Na prvem mestu zame je tukaj Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, ki se res trudi, da s svojim ozaveščanjem pomaga ostalim bolnikom. Na njihovi strani si lahko naročite brezplačne izvode, vodnikov za bolnike z različnimi bolezni. In hvala, ker se s to noto pomagali tudi meni. Sicer pa ste s članstvom v društvu na tekočem, za vsa predavanje in delavnice, ki so na razpolago nam in našim svojcem.

Internet je ena fajna stvar, sploh, ko iščeš neke informacije o tem, kako bo zdravljenje izgledalo, ko si želiš spoznati še ostale sotrpine. Ko je bila diagnoza potrjena, sem se včlanila tudi v par fb skupin (mednarodnih), v katerem so vsi bolniki s Hodgkinovim limfomom. Super stvar, dokler mi niso možgani, na neki točki, začeli filtrirati samo negativne stvari. Spomnim se, da sem se zbujala sredi noči in sem razmišljala samo o tem, če se mi bo Hodgkin ponovil, itd. Takrat sem temu naredila konec in šla ven iz vseh skupin.

Internet je lahko past, zato se ga pazite, da ne zapadete v niz negativnih informacij!

VKLJUČI SVOJO DUHOVNO SKUPNOST

Vsak verjame, veruje v nekaj. Najdite to, povežite se, pomagalo vam bo premagovati ovire tudi na duhovni ravni. Vključite lahko svojo lokalno cerkev, tempelj, mošeje,… Meni je ogromno pomagala molitev. Sem krščansko vzgojena in molitev me spremlja že od nekdaj. In tudi tokrat je bilo tako, a še bolj poglobljeno. Mnogokrat sem na Onkološkem inštitutu odšla v kapelico, če ne druga, da sem se pomirila, da sem se pogovorila z Bogom.

Poiščite si svoj način, da boste lahko izražali svojo duhovno plat, se mi zdi, da je to zelo pomembno, da se znamo umiriti, in pogovoriti samim s seboj, pa seveda, se odklopiti od realnega sveta, za sam trenutek.

Foto: Lea Lokovšek
UPOČASNI SVOJ ŽIVLJENJSKI TEMPO

Kam se nam mudi? Vse bo počakalo, zdravje je na prvem mestu. Vem, da zdravljenje poteka kar nekaj časa, pa potem rehabilitacija, ampak kaj je to v primerjavi s celim življenjem? Zadihajmo, vzemimo si čas zase, za svoje drage, za naravo, to je bistvo življenja, mar ne?

Foto: Lea Lokovšek
ZNIŽAJ STRES, UMIRI SE

To dejanje bi lahko spadalo pod prejšnje, pa se mi zdi tako pomembno, da ga bom zapisala še enkrat, da si ga bomo zapomnili, VSI, tudi jaz! Ogromno je načinov, kako se umiriti, kako znižati stres. Meni je pomagala fotografija, vmes sem se še učila kaligrafijo, vse to, da sem lahko ustvarjala, se zamotila. Najdite si nekaj, kar vas veseli že dolgo, pa niste našli časa, verjemite mi, to vam bo pomagalo pri zdravljenju, pri razmišljanju.

Rada vas imam, vaša nasmejAna

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja