Daj se na seznam Hodgkinov limfom Sodelovanja

Kaj če ne bi bilo nikogar, ko bi potreboval pomoč?

Lepo je imeti poln imenik prijateljev, za katere veš, da se bodo odzvali, ko jih boš potreboval. Za mnoge bolnike s krvnim rakom je presaditev KMC edina možnost za preživetje. Register potencialnih darovalcev KMC pa je njihov najpomembnejši imenik. Obsežnejši kot je register, večja je možnost, da se bo v njem našel bolniku ustrezni darovalec.

S tem stavkom začnejo na spletni strani Daj se na seznam. Kot študentka zdravstvene nege, pa že prej, kot dijakinja Srednje zdravstvene šole, sem se vedno vključevala v krvodajalske akcije, bila aktivna prostovoljka, pa tudi – v register sem se vpisala že leta 2017. Vedno sem imela le en cilj: Pomagati ostalim. Imamo ogromno možnosti kako pomagati sočloveku, na takšen ali drugačen način. Skupaj s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomov in levkemijo, bi Vam rada predstavila akcijo Daj se na seznam.

KAJ POMENI KMC?

KMC je kratica za krvotvorne matične celice, torej celice, iz katerih nastajajo vse druge celice v naši krvi. Zaradi njihove posebne krvotvorne lastnosti lahko z darovanjem KMC pomagamo pri zdravljenju bolnikov s krvnimi raki in nekaterimi drugimi boleznimi.

Presaditev KMC je v veliko primerih edina možnost za preživetje odraslih bolnikov in otrok z levkemijo, limfomom, plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in številnimi drugimi boleznimi. Ker darovalec KMC za določenega bolnika ne more biti kdorkoli, obsežnejši register različnih potencialnih darovalcev pomeni več možnosti, da se najde ustrezen darovalec in se tako omogoči preživetje bolniku, ki darovane KMC potrebuje.

KAKO SE DAM NA SEZNAM?

  • Vpis v register je enostaven, nič ne boli, dolgoročno pa lahko nekomu reši življenje.
  • V register se lahko vpiše vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 45 let .
  • Vpisi potekajo na Zavodu za transfuzijsko medicino in transfuzijskih centrih po Sloveniji ali na organiziranih skupinskih vpisih in krvodajalskih akcijah.
  • Postopek je zelo preprost. Vse, kar je potrebno storiti, je, da oddaš nekaj osebnih podatkov in bris ustne sluznice.

Več informacij, kako pomagati in pa kako se dati na seznam najdete na:
http://www.dajsenaseznam.si/

Hkrati pa bi Vas zelo rada povabila L&L info dan, kjer bo sama predstavitev akcije Daj se na seznam, nekaj predavanj, ob 18.00 pa tudi moja osebna pripoved – o izkušnji bolezni, ter o samem zdravljenju. Lepo vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja