Hodgkinov limfom Moja zgodba Nasveti

Izguba las

Takoj, ko sem izvedela za diagnozo in, ko so za zdravljenje predvideli kemoterapije, sem planila v jok zaradi svojih las. Lasje veljajo za nek simbol ženstvenosti, ženske, ki so brez las pa definitivno nezavedno vzbujajo pozornost.

Vem, da sem na začetku ogromno prejokala zaradi las, to se mi je zdelo najhujše, kar se mi lahko doleti. Takoj, ko mi je onkologinja omenila, da bomo začeli s kemoterapijami so mi tekle krokodilje solze – kako bo to? Kako bom izgledala brez las? Kaj če bom imela ogromno glavo? Nepotrebne skrbi, ki se nezavedno pojavijo pri nas, predvsem pri ženskah, saj je zunanji izgled, razumljivo, povezan s samopodobo. Osebe brez las, predvsem ženske in onkološki bolniki dobivamo neke poglede, poglede pomilovanja in včasih, se ob tem ne počutimo ravno najboljše.

Kot že vemo, je izguba las ali alopecija najpogostejši neželeni učinek, ki nastane zaradi delovanja zdravil za zdravljenje raka na hitro deleče se celice lasnega folikla. Izguba las, ki se ji pogosto pridruži tudi izpadanje dlak po drugih delih telesa ter trepalnic in obrvi, je lahko popolna ali pa se lasje le razredčijo. Izpadajo lahko postopno ali pa v velikih šopih v nekaj dneh. Je pa seveda vse odvisno od vrste in odmerka kemoterapije – pri nekaterih kemoterapijah se lasje samo razredčijo, pri nekaterih pa takoj odpadejo.

Preden so mi začeli odpadati lasje, sem si uredila tudi lasuljo, saj sem vedela, da potem ne bo niti volje niti moči. Lasuljo si lahko uredite preko zdravstvenega zavarovanja saj vam pripada kot medicinsko tehnični pripomoček, vaš onkolog vam mora napisati le naročilnico. S strani zavarovalnice dobite okoli 80€, ostalo doplačate. Seveda za 80€ dobite neko osnovno lasuljo kratke lase, dolgi lasje so takoj dražji. Vam pa definitivno priporočam, da si vzamete čas in poskusite par lasulj, da dobite občutek, da vam vredu “stoji” na glavi. Poleg lasulje pa sem si kupila tudi 2 rutici, eno kar preko eBaya za 2€.

Pri meni so lasje začeli odpadati že 14 dni po prvi kemoterapiji. Izpadali so v celih šopih, kot, da bi si cel čop odrezala stran – g r o z n o. Meni je to predstavljalo ogromno breme, lasje so bili vsepovsod, namesto z zdravljenjem, sem se ukvarjala samo z lasmi. Ker sem bila v tistem času hospitalizirana v bolnišnici zaradi febrilne nevtropenije (o tem kar je to, se bomo poučili naslednjič), sem klicala kar atija in fanta, da sta na obisk prinesla “mašinco” in smo pobrili glavo.

Najprej sem se zelo veselila tega dogodka, pol ure pred prihodom pa stiska, jok, panika. Pa vendarle, takoj, ko smo začeli se mi je na obraz narisal nasmešek. Počutila sem se svobodno, mrtvi in sežgani lasje so šli stran, jaz pa sem se končno lahko začela zdraviti tako, kot je potrebno. In še vedno pravim, da se je takrat začelo pravo zdravljenje, misli pa so bile končno usmerjene v eno: v zmago!

Edina stvar, ki mi je mogoče žal je ta, da dogodka nisem posnela, pa vendarle, takrat si ranljiv, ne veš, če boš lahko ta posnetek še kdaj pogledal, tako da je ta dogodek le v našem spominu in v kasnejših fotografijah.

Pred britjem glave in končni rezultat!

Tudi kasneje lasje izpadajo postopoma.

Ogromno ljudi me sprašuje kako je biti brez las. Odgovor: ZAKON! Res je, pozimi zebe v glavo, ampak toooliko časa je prihranjenega. Pa vseeno, komaj čakam, da spet začno rastit nazaj.

Tako izgledam z lasuljo.

Do naslednjič, vaša nasmejAna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja