Moja zgodba

Moja zgodba

Vas je kdaj zanimalo kako izgleda 4. stadij raka? Natančneje 4. stadij Hodgkinovega limfoma?

September 2018: To sem jaz, dva dni pred tem sem si zatipala povečano bezgavko nad ključnico. Nisem ji namenila neke posebne pozornosti, sem si pač mislila, da sem se prehladila. Za mano je bilo stresno in delovno obdobje, komaj sem čakala tale dopust po čudoviti Sloveniji. S fantom sva imela kar aktiven dopust, tisto sredo pa sva se odločila, da se povzpneva do Vodnikovega doma. Komaj sem prišla do njega, komaj sem dihala, bila sem zelo utrujena, vendar sem za vse “krivila” slabo kondicijo. Pa vendarle ni bilo tako.

Takšna je bila moja bezgavka nad ključnico. Eden izmed simptomov Hodgkinovega limfoma. Takrat sem si kar sama diagnosticirala bolezen, saj sem bila prepričana, da je to to. Sama bezgavka me ni bolela, bila je premakljiva in pa v velikosti “ping pong žogice”.

Več o simptomih si lahko prebereš tukaj: Hodgkinov limfom

Takoj po dopustu sem se naročila na pregled pri svoji osebni zdravnici, kjer sem bila napotena na punkcijo; najprej v ZD Celje, potem pa še na OI v LJ. Žal je bila bezgavka zelo čvrsta in niso mogli vzeti vzorca, so pa že takrat postavili sum na Hodgkinov limfom.

Oktober 2018: Bila sem planirana za operacijo, kjer so mi odstranili bezgavko. Hkrati so mi opravili biopsijo kostnega mozga. En teden kasneje pa so izvidi potrdili sum in sem bila diagnosticirana z Hodgkinovim limfomom. Med tem so se mi na vratu začele pojavljati manjše bezgavke.

November 2018: Kmalu po diagnosticiranju sem imela prvi pregled pri onkologinji, kjer so mi predstavili zdravljenje. Predstavili in svetovali so mi tudi zamrznitev jajčnih celic, saj je eden izmed nezaželenih stranskih učinkov kemoterapije tudi zmanjšana reproduktivna sposobnost. Tako sem v tistih 3 tednih, ko sem čakala na PET/CT, opravila še punkcijo foliklov.

December 2018: V začetku decembra sem opravila PET/CT, naslednji dan pa so že bili izvidi in prvi dan kemoterapije. PET/CT je pokazal razširjenost predvsem v pljučih, kjer je bila bezgavka velika kar 12×7 cm, povečana je bila tudi vranica in pa mejno jetra. Kostni mozeg je bil čist, velik problem pa je predstavljal vrat, saj se mi je začelo infiltrirati v vratne mišice – imela sem kar nekaj manjših bezgavkic po vratu. Zaradi takšnih izvidov so določili IV. stadij, kar je posledično pomenilo višje in močnejše odmerke kemoterapij.

Danes, ko pišem tale članek, se v bistvu niti ne zavedam, da sem ravno pred svojim zadnjim ciklusom kemoterapij, kar pomeni, da kmalu zaključim to poglavje. Je težko, pa vendarle, z nasmeškom in pozitivo premagujem vsak dan, saj me le to drži po konci, da se lahko borim z vsemi štirimi.

Hvala, ker ste z mano ob tej borbi, ker me berete, ker me podpirate. Rada vas imam!

Vaša nasmejAna.

Komentarji na “Moja zgodba”

 1. Nasmejana v tvoji bitki bom od danes, ko sem prebrala tvoje pisanje, s tabo. Hrabra si. Odkrito – ne vem če imam sama tako energijo. Sem bolj cagava, depresivna, negativna. Ti si sonček, ki je posijalo name. Ti si energija, ki jo potrebujem, da se že enkrat pokončno spopadel z življenjem. Bori se naprej. Saj veš tista jajčeca morajo postati otročki ????????

  1. Draga Stanka, ne znam Vam povedati, kako sem presrečna, da lahko s svojo pozitivo vplivam še na koga drugega – in to je bistvo življenja. Držite se, sem v mislih z Vami! ❤️

 2. Vauuuuu NasmejAna, bravo za pogum in voljo, predvsem pa za to, da svoje izkušnje deliš z nami. Da bomo lahko še bolj cenili svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih!❤️
  Tebi pa želim vse dobro, veliko sončka in NasmejAnih dni!! Vse bo dobro!!?

  1. Draga Nataša, hvala! Z veseljem delim svoje izkušnje, če le vem, da bom s tem ndkomu pomagala! Lep dan Vam želim ?☀️

 3. Zaupaj!
  Aja, saj to delaš! 🙂
  Mam to za sabo: 6 kemoterapij, 30 obsevanj. Tri operacije, gnojne komplikacije.
  Ta svet me rabi :), tebe pa tudi
  Čez 30 let bo pa… še lažje.
  Lušna si tut brez las!

 4. Ana, veš, ko se na hribu kaj dogaja ( in v teh dneh se veliko, saj veš) in pripravlja, vedno mislim nate! Z željami, da bi kmalu spet lahko bila zraven, nasmejana in dobre volje! Drži se !!!!! ?

 5. Pozdravljena Ana!
  Ne morem,da ti nebi sledila,neverjetna si,sonček si,prijazna si,poleg vsega pa še zelo aktivna, odločna,nepopustljiva,to,toje prava pot,to je pot do zmage,
  bravo Ana.

 6. Draga moja soborka nasmejAna?
  Zelo te občudujem in ko sem že bila danes čisto na tleh, si me moralno dvignila v višave. Hvala ti- upam, da se kdaj srečava in spijeva čaj ter počvekava. Tudi sama sem borka že 3 leta, 4.stadij zaradi raka na materničnem vratu z zasevki po kosteh. Do zdaj je nekako še šlo, zdaj pa bolijo kosti ko sto hudičev, ne pomaga kaj dosti, čakam na izvid CT ja trebuha. Sem pozitivna oseba, a vsak se včasih zlomi….tokrat sem se jaz. Želim ti vse dobro, ostani vedno nasmejana in polna življenja, velik objem od mene, Jolanda ??????⚘⚘⚘⚘??????

 7. Srečno Ana in polno optimizma in močne volje vam želim tudi naprej. Vaš pristop je navdihujoč. Držim pesti za vas in vse obolele. Naj vaš nasmeh vselej premaga preizkušnje bolezni.

 8. Ana, sem v mislih s teboj. Vem, kako je, sin,22let, dal skozi kemoterapije, obsevanja, še CT ga čaka. Ostani nasmejana s pzitivnimi mislimi in zmagala boš. Moj sin je bil in bo skozi nasmejan. Vedi, da je življenje lepo in če imaš okrog sebe ljudi, ki te imajo radi zmoreš vse!

 9. Kot bi brala svojo zgodbo iz pred 16 let. Upam, da pri tebi ne bo potrebno obsevanje. Srečno in pozitivno naprej. ?

  1. Draga Ana! Tvoja energija je neskoncna in zelim ti, da ohranis svoj pogum ter mocno voljo, predvsem pa ti zelim, da ostanes zmagovalka! ?

 10. Ana korajžno do zmage, tudi sam sem dal zelo podobno grdo zgodbo pred skoraj petimi leti nazaj skozi. ??

 11. Le pogum, ki ste si ga zadala!!-saj veste da morate nekaj vzgojiti!!-to je bila smela odlocitev,cestitam!in zelim dosti srece ob premagovanju osnovne bolezni. Lp

 12. Sama imam “le imunoterapije” in posledično trpim vsakokrat ko prestopim vrata OI za “slabo vestjo preživelega”. Ne vem kako huda je kemoterapija 🙁 vem pa da imamo srečo da obstajajo zdravila, največji del samozdravljenja pa moramo opravito sami. Pogumna! Pozitivna! NasmejAna vso srečo želim!!!

 13. Draga Ana, tvoje pisanje me je poneslo 30 let nazaj, ko so tudi meni diagnosticirali Hoodckinov limfon. Stara sem bila 21 let. Ravno tako kot ti sem si leto pred tem zatipala bulico na vratu in neskoncno me je srbela koža, bila sem utrujena in bleda. Skoraj eno leto je trajalo takrat, da so mi postavili pravo diagnozo. Zasevki so bili na desni strani pljuc in okvarjena je bila tudi. vranica. Onkologinja se je takrat odlocila samo za obsevanja, vendar se mi je hitro po zakljucku bolezen ponovila. Najvecja nesreca je bila, da sem v tem casu še zanosila. Po porodu je bilo moje stanje katastrofalno. Borila sem se s povisano temperaturu tja do 40 In padanjem pod normalo, mocnim potenjem, komaj sem se drzala pokonci. Po 6 tednih sem pristala na OI. Moja bolezen je bila v stadiju III.B. Poleg bezgavk na vratu, pljucih, okvarjene vranice in jeter, je bil sum tudi na kosteh. Celo leto sem dobivala kemoterapije, 6 ciklusov in nato zdravljenje zakljucila še z obsevanjem. In glej, draga Ana, danes sem še vedno tukaj, lahko rečem v dokaj dobri kondiciji in kot vedno z veliko pozitivne energije, ljubeznijo v srcu in nasmehom na obrazu… s sinckom, ki je med tem odrastel v zdravega moža 🙂 vedno sem verjela v to, zato ti polagam na srce VERJEMI VASE IN ZAUPAJ! Tudi ti bos cez nekaj let z lahkoto gledala na ta cas, ki ga prezivljas sedaj. To kar ti življenje sedaj jemlje, ti bo nekoč povrnilo na drug način! Posiljam ti velik objem in polno mero energije! VZDRŽI DRAGA ANA!

 14. Vem, kako ti je. “Been there, done that” pravijo…. Pri meni niti ni bilo časa čakati, da bi mi lahko vzeli folikle, pa sem bila stara 27 let in se brez otrok. Danes imam dve krasni punci, tako da pogumno naprej!

 15. Boginja?hvala za zapis s katerim nas opogumljaš, da je življenje lahko pozitivno, vredno in smiselno, kljub preizkušnjam, ki nas doletijo?Želim ti vse dobro?

 16. Draga Ana!
  Dal vse skozi. Prebolel sem velikocelični B limfom. Bilo je težko. Tako kot si napisala, nisem vedel kako me je rak dobil in to na nepravem mestu. Pojedel mi je kolk, bil sem aktiven planinec (32 x na Triglavu), aktiven tabornik, ukvarjam se z zeliščarstvom, varujem naravo. Dal sem skozi 8 hudih kemoterapij po 6 ur. Vstavili so mi valvulo, da žile niso preveč trpele. 17 obsevanj je tudi za mano. Na koncu ti bodo naredili pet CT slikanje, ki bo pokazalo če so še kje kakšni deli raka. Ker praviš, da hodiš v šolo v Maribor se lahko kdaj dobiva. Sam z nasveti tudi pomagam mnogim ljudem, ki imajo raka. Predvsem v tistem delu med kemoterapijami. Z alternativo sem obvestil mojo onkologinjo, užival neke stvari in me niti enkrat niso zavrnili pri kemoterapiji zaradi slabe krvi. Drži se. Imej dosti optimizma, smej se, sem prepričan, da boš ga premagala.

 17. Draga Ana
  Čeprav te ne poznam, si mi blizu..Začutila sem tvoj boj in pot,ki vodi k zmagi..Že dobrih 20 let je,kaz sem tudi jaz bila boj in zmagala..Rodila sinka..sedaj živim..objem.Slavica

 18. Z nasmehom in pozitivno se da premikati gore tega pa tebi kot vidim ne manjka samo korajžno naprej. Držim pesti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja