Hodgkinov limfom

Hodgkinov limfom

Hodgkinov limfom (HL) je rak limfatičnega sistema. Pri HL se maligno spremenjeni limfociti nenadzorovano kopičijo v bezgavkah. Pri HL se lahko maligno spremenjeni lifmociti nenadzorovano kopičijo tudi v ostalih limfatičnih organih/tkivih in prodrejo tudi v druga tkiva (jetra, pljuča, kosti itd.).

Za HL obolevajo ljudje vseh starosti. Najpogosteje zbolijo mladi med 15. in 34. letom ter starejši po 50. letu starosti.

VZROKI

Vzroki za nastanek limfomov ostajajo pri večini oblik neznani, vendar pri nekaterih podtipih obstaja vzročna povezava z virusnimi okužbami (Ebstain Barrov virus, humani T-limfocitotropni virus 1) ali z bakterijsko okužbo (Helicobacter pylori). Pogosteje se limfomi pojavljajo pri pacientih s pomanjkljivo imunsko odzivnostjo. Večje tveganje za razvoj bolezni imajo pacientovi ožji sorodniki.

HL je sicer redkejši od Ne-hodgkinovega in predstavlja le 10% limfomov. Za HL je značila prisotnost neoplastične Reed-Sternbergove celice.

Prognoza bolezni je dobra. Večina bolnikov (v povprečju 75%, bo po ustreznem zdravljenju ozdravela). Verjetnost ozdravitve je odvisna od razširjenosti bolezni.

SIMPTOMI

Pacient s HL zazna povečano nebolečo bezgavko na vratu ali nad ključnico, kar je tipično za limfom. Ta povečana bezgavka lahko nastaja več tednov ali mesecev, nastane pa lahko tudi v krajšem času.

Hkrati z povečanimi bezgavkami na vratu so pogosto povečane tudi bezgavke v medpljučju, ki jih pokaže šele rentgensko slikanje pljuč.Prav tako so lahko prisotni simptomi, ki so karakteristični za limfom:
– povišana telesna temperatura,
– izguba telesne teže za 10% v zadnjih šestih mesecih,
– srbenje kože,
– nočno potenje.

DOLOČITEV STADIJA BOLEZNI
(klasifikacija Ann Arbor)

Stadij I: prizadete bezgavke so omejene na eno vozliščno območje
Stadij II: prizadeti sta dve ali več skupin bezgavk, vendar samo na eni strani prepone
Stadij III: prizadete so skupine bezgavk na obeh straneh prepone
Stadij IV: prizadeti so nelimfatični organi; kostni mozeg, koža, jetra in vranica.

Vsak stadij lahko še razčlenimo na “A” in “B” glede na odsotnost ali prisotnost simptomov.

Ogromno informacij sem sama tekom diagnosticiranja in začetka zdravljenja našla na spletni strani Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo – klikni tukaj.

Povzeto:

Jezeršek Novaković , B., 2014. Hodgkinov limfom – Vodnik za bolnike. Razumevanje Hodgkinovega limfoma.

Jezeršek Novaković, B., 2009. Maligni limfomi. V: Onkologija: raziskovanje, diagnostika in zdravljenje raka., pp. 374-381.

Neal, J. A. & Hoskin, J. P., 2009 . Lymphoma. V: Clinical oncology. :London: Hachete UK company, pp. 268-275.

Komentarji na “Hodgkinov limfom”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja