Hodgkinov limfom Nasveti

Hranjenje genetskega materiala

Že nekaj časa nazaj sem obiskala prvo konferenco o neplodnosti. Zelo zanimiva predavanja so mi dala ogromno misliti, hkrati pa so me spodbudila in motivirala, da z vami delim tudi svojo izkušnjo in pa seveda teoretično plat – hranjenje genetskega materiala.

Vsem nam je zelo znano, da kemoterapija uničuje spolne celice, posledično lahko to privede do neplodnosti. V času, ko je medicina napredovala, nam je le-ta ponudila mnogo možnosti, ki nam pomagajo pri premagovanju težav. Zelo pomembno je, da se kot pacienti (predvsem mladi onkološki pacienti), zavedamo, da imamo možnost hranjenja genetskega materiala – torej pomembno je obveščanje in ozaveščanje. Prav tako je zmotno mišljenje ˝če ima menstruacijo po kemoterapiji, je plodna˝. Žal temu ni tako. Pri onkoloških pacientkah lahko menopavza nastopi tudi do 10 let prej.

Sama sem o teh možnosti vedela, tako, da sem na prvi posvet z onkologinjo prišla pripravljena z vprašanji. Kar me je zelo pozitivno presenetilo, je to, da mi je onkologinja sama ponudila to možnost, tako rekoč takoj, ko sem stopila skozi vrata. Po pogovoru (in nekaj prelitih solzih), sem se takoj odločila za pogovor z ginekologom. Napotena sem bila kar čez cesto, na Klinični oddelek za reprodukcijo UKC LJ, kjer sem imela konzilij. Spremljal me je Domen, odločila sva se za shranjevanje jajčnih celic.

Na Kliničnem oddelku za reprodukcijo hranijo genetski material pri bolnicah pred onkološkim zdravljenjem v obliki zarodkov, jajčnih celic (mlade bolnice, brez partnerja) in tkiva jajčnikov (raziskovalna dejavnost).  O načinu pridobitve genetskega materiala odločamo na konziliju, ki je sestavljen iz ginekologa našega oddelka, embriologa in onkologa individualno glede na starost bolnice, vrsto malignoma, stadij, prognozo bolezni, morebiten vpliv nosečnosti na osnovno bolezen, morebiten vpliv osnovne bolezni na plod, načrtovani način zdravljenja. Bolničina maternica mora biti ohranjena in nepoškodovana.

Kako izgleda konzilij?

V roku 24 ur, po klicu onkologinje na klinični oddelek za reprodukcijo, je potrebno opraviti konzilij. Ginekologi pacientom pojasnijo kako zdravilo in samo zdravljenje vpliva na reprodukcijo, način, komplikacije, kakšna so realna pričakovanja, odgovori na vprašanja.

Sama sem se odločila za shranjevanje jajčnih celic. Ob pogovoru z ginekologinjo sva tako začeli s postopkom.

Navodila o zdravilih

V postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo je večina zdravil v obliki ampul in peresnikov. Bolnice si jih dajejo vsakodnevno v obliki podkožnih injekcij ob natančno določenih urah. V spodnjem videu je prikazano kako se pripravi in vbrizga zdravilo – vse ta navodila prejmete tako ustno kot praktično ob začetku postopka oploditve z biomedicinsko pomočjo. Še vedno pa lahko ob kakršnem koli dvomu povprašate sestre na Oddelku za OBMO, ki vam bodo z veseljem pomagale.


Podkožna injekcija – navodila za pripravo in vbrizganje

Ultrazvočni pregledi

Ultrazvočni pregledi so pomemben del postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. S pomočjo ultrazvočne sonde spremljamo odziv jajčnikov na zdravila (slika 1), ki jih prejemate, in merimo debelino maternične sluznice. Ginekolog, ki opravlja ultrazvočni pregled, vam glede na odziv pove, kakšno je nadaljnje zdravljenje in kdaj je potrebna naslednja ultrazvočna preiskava. Nato vam na Oddeleku za OBMP sestre podrobno svetujejo po zdravnikovih navodilih.

Aspiracija foliklov

Ultrazvočno vodena aspiracija foliklov (punkcija foliklov) je postopek, s katerim pridobijo jajčne celice, ki so dozorele v foliklih. Izvajajo jo drugi dan po stop injekciji.

Opis ultrazvočno vodene aspiracije foliklov:

Pol ure pred posegom prejmete protibolečinska zdravila in zdravila za umiritev. Povabijo vas v operacijsko sobo, kjer vas še enkrat identificirajo na osnovi osebnega dokumenta s sliko.  Po zdravnikovem navodilu se namestite na ginekološko mizo in poskušate sprostiti. Dolgoletne izkušnje nam pravijo, da je poseg malo boleč, če je ženska nanj psihično pripravljena, sproščena in sledi našim navodilom. Zdravnik umije zunanje spolovilo s fiziološko raztopino in v nožnico injicira lokalni anestetik. Nato si ogleda maternico in jajčnike s pomočjo ultrazvočne sonde in s tanko iglo pod nadzorom ultrazvoka aspirira (»izprazni«) čim več foliklov na eni in nato še na drugi strani (slika 1 in 2). Epruvete, napolnjene s tekočino iz foliklov, sproti odnašamo v laboratorij, ki je neposredno ob operacijski sobi. Embriologi  pregledajo pod mikroskopom foliklovo tekočino in izolirajo jajčne celice.

Po končanem postopku vas pospremijo v opazovalnico, kjer ostanete vsaj pol ure. Ob odpustu izveste končno število pridobljenih jajčnih celic in prejmete pisna in ustna navodila o nadaljnjem zdravljenju in postopku ter datum in uro, ko bomo opravili predviden prenos zarodkov.

Zapleti ob aspiraciji foliklov:

Ker je pridobivanje jajčnih celic invaziven poseg, so ob tem možni tudi različni zapleti. Najpogostejši zaplet je rahla krvavitev iz nožnice, ki spontano preneha ter blaga bolečina v trebuhu. Ker je ob posegu možna tudi poškodba jajčnika oziroma žilja v trebušni votlini, lahko izjemoma pride do krvavitve v trebušno votlino in s tem do močnejših bolečin. Redek zaplet je tudi vnetje v medenici.

Če se pred odhodom domov ne počutite dobro, jih na to opozorite. Če se stanje slabša doma, se je potrebno čim prej vrniti v najbližjo bolnišnico, kjer vas bodo opazovali ali izjemoma tudi operirali.

Sicer svetujejo, da dan ali dva po punkciji predvsem počivate, se izogibate sunkovitim gibom in spolnim odnosom in se ne kopate v stoječih vodah.

Zamrzovanje

Zarodki so zamrznjeni v tekočem dušiku pri temperaturi -196 stopinj Celzija za dobo 5 let. Ker pri tako nizki temperaturi ne poteka noben biološki proces, so zarodki po odmrzovanju v takem stanju, kot so bili pred zamrzovanjem.

Zarodke lahko zamrzujemo za dobo 5 let,v primeru eventuelnega podaljšanja pa podate vlogo za podaljšanje zamrzovanja zarodkov na Državno komisijo za OBMP Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.

Poleg zamrzovanja zarodkov smo pred leti začeli tudi z zamrzovanjem jajčnih celic in jajčnega tkiva. Zamrzovanje jajčnih celic je zelo pomembno za bolnice pred zdravljenjem raka in za ženske, ki jim grozi zgodnja odpoved jajčnikov. S tem lahko pred zdravljenjem, dokler še jajčniki funkcionirajo, shranimo njihov genetski potencial za kasneje.

Članek je povzet po podatkih iz
http://www.reprodukcija.si/ , kjer lahko najdete še več informacij.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja