Drugo

20. maj – svetovni dan čebelic

Danes, 20. maja, obeležujemo že tretji svetovni dan čebel – leta 2017 so ga na pobudo Slovenije razglasili Združeni narodi.

Letošnje sporočilce je ˝Bee Engaged˝ (Angažiraj se), s katerim organizatorji želijo sporočati in opozarjati ˝na pomen angažiranosti in spodbuja k dejanjem države, organizacije, raziskovalne in izobraževalne institucije, civilne družbe, zasebni sektor, kmete, čebelarje in vse posameznike˝.

Moj hrbet krasi tatu čebelice, pa ne zaradi svetovnega dneva, pač pa v spomin mojemu predragemu dediju, ki je bil čebelar. Pa vendarle se čutim dolžno govoriti o problematiki čebelic, ker sem odraščala v okolju, kjer smo pridelovali med.


Čebelice so na našem planetu izredno pomembne, v določenih državah in regijah pa so zaradi podnebnih sprememb močno okrnjene in ogrožene. Čebelice potrebujejo čisto okolje, tako vodo kot zrak, da lahko oprašujejo – naša naloga je, da ohranimo čisto okolje.

V Sloveniji je približno 11.350 čebelarjev, ki skrbijo za 205.000 panjev. V letu 2018 pa so pridelali 1.746 ton medu.

Kaj pa lahko naredimo kot posamezniki za naše čebelice?

  • čebelicam lahko pomagamo s sajenjem medovitih rastlin – na svoj cvetlični ali zelenjavni vrt, na balkone in v cvetlične lončke posadimo medovite rastline (pomembnejše rastline za čebele so: leska, zvončki, trobentice, žafrani, vrbe, telohi, rese, divja češnja, vse začimbnice in dišavnice, vse sadno drevje, oljna ogrščica, akacija, lipa, javor, kostanj, sončnica, ajda, facelija, kalni grobeljnik, avbrecija, zvončnica, nageljčki, plamenka, grenik, teloh, jesenska astra, rudbekija, orlica, srčki, potonika, plahtica, ivanjščica, lilija, maslenica, ostrožnik, ameriški slamnik, rman, jetičnik, jesenska anemona, kamnokreč, šmarnica, krvomočnica, hosta, hermelika, homuljica, jeglič, netresk in številne druge);
  • v nekaterih lokalnih skupnostih pa so se že pridružili pobudi Čebelarske zveze Slovenije, da vsakemu novorojenčku podari avtohtono medovito sadiko drevesa, ki bo rastlo skupaj z otrokom in  poleg tega tudi čebelicam in ostalih živalim nudilo hrano in zatočišče;
  • izdelajte gnezdilnice za čebelice – gnezdilnice za čebele samotarke so lahko zelo različne, tako po velikosti kot po obliki. Z vidika čebel je najpomembnejši gnezdilni material, oblika pa je bolj stvar našega okusa in prostora, ki ga imamo na voljo https://www.worldbeeday.org/si/ali-ste-vedeli/116-izdelajmo-gnezdilnico-za-cebele-samotarke.html;
  • podprite lokalne čebelarje – le-ti čudovito skrbijo za čebelico, z veliko ljubezni in truda. Z nakupom medenih izdelkov boste tako podprli njihovo ljubezen do dela s čebelicami. Njihovo delo pripomore tako nam kot naravi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja